Zelfliefde & Zelfregie

De buitenwereld zie je, zoals je je van binnen voelt. Je bent mens, dus je voelt van alles en ziet van alles. En dat doet wat met je. Je kan heel blij en tevreden zijn en je kan je boos, verdrietig, angstig of verward voelen. En het is allemaal goed. Goed? Ja, het hoort er allemaal bij. Je bent een mens met een verhaal. Iedereen heeft zijn eigen verhaal. Dat maakt ons zo uniek. Welk verhaal heb jij en past dat verhaal nog bij jou? Ben jij wel en doe jij wel wat werkelijk bij jou past? Jouw verhaal ontstaat bij je geboorte en ook al een stukje in de buik van jouw moeder. In je leven komen er nog meer verhalen bij. Leuk en minder leuk of zelfs heel heftig. Zo komen er allemaal laagjes over jou echte “ik” heen en raak je wat verder van jezelf verwijderd. Je voelt dat het niet meer klopt en dat je steeds meer in verwarring komt, geen duidelijke keuzes meer kunt maken of overprikkeld raakt.

Hoe fijn is het dan dat er iemand is die naar je kan luisteren en je kan helpen om die laagjes af te pellen. Dat je weer je eigen weg gaat lopen. Dat is wel iets wat tijd nodig heeft. Dat gaat niet in een week. Dat heeft tijd nodig om de oude stukjes verhaal los te laten en je eigen “ik” te ontdekken.

Delen van dat verhaal kunnen ook door jouw familiesysteem zijn beïnvloed. Welke verhalen leven er in het familiesysteem? Welke normen en waarden en overtuigingen? Hoeveel invloed hebben die op jou? Daar kan je met (familie)opstellingen naar kijken en ervaren. Een hele mooie en liefdevolle manier om te ervaren wat het systeem jou te vertellen heeft.

“Je stapt uit het familiesysteem, maar niet uit je familie”

Wat is een opstelling?

Stel je voor dat het niet lekker loopt in het gezin waar je uit komt of in het gezin wat je zelf gesticht hebt. Je weet niet wat je er zelf aan kunt doen of je hebt al heel veel geprobeerd. Je zit er een beetje in vast. Je wilt het wel anders, maar je weet niet hoe. Wat we doen is dat we het over je gezin van herkomst gaan hebben. Wie zijn de leden en wat is er aan de hand volgens jou. Ik gebruik daarbij “poppetjes” of matjes op de vloer om de familie uit te beelden. Je maakt het visueel. Dit kan dus op de tafel of op de vloer. Zo zie je het beeld dat je zelf hebt van het gezin waar je uitkomt. We gaan daar dan dieper op in en kijken hoe het voor jou duidelijk kan worden. Hoe ga je er mee om en hoe wil je er mee omgaan? Anders kijken.

Wanneer kan een opstelling jou bijvoorbeeld helpen?

•  Als je merkt dat je niet jezelf kan zijn als ouder of partner
•  Als je het gevoel hebt dat je kind niet goed in zijn vel zit en dat dat niet verandert
•  Als je twijfelt over jouw manier van opvoeden
•  Als je kinderen vaak ruzie hebben en je merkt dat je daar geen verandering in kunt brengen
•  Als je kind bijna nooit thuis is en je voelt dat er een reden voor is , maar je weet niet waarom
•  Als je je je onzeker voelt in het contact met je zoon of dochter
•  Als je te vaak boos op je kind of partner bent en dat maar niet kunt veranderen
•  Als je het lastig vindt om je uit te spreken naar je ouders, partner of kinderen
•  Als je geen goede relatie hebt met je eigen ouders of broers/zussen
•  Als je emoties hebt, die je niet goed kunt verklaren. Alsof ze niet van jou zijn
•  Als je last hebt van schuldgevoel, schaamte of oordeel. 
•  Als je ouders jou niet snappen en niet willen praten. Het brengt veel frustraties met zich mee

‘Ik nodig je uit om de sprong te wagen. Laat je schuld, schaamte en oordeel naar jezelf los. Gun jezelf de ruimte en tijd hiervoor. Kies er voor om je weer vrij te voelen.’

Maak hier een afspraak

 The battlefield is the mind and the price is the Soul.